The all seeing guy

Koulumuistoja

"Tänään emme käytä pyyheliinoja, te juoksette itsenne kuiviksi!" kymmenvuotinen tenavalauma alkoi kiertää palloiluhallia kevyesti hölkäten alasti.

Hukkila oli kuulemma saanut potkut kolmen varoituksen jälkeen maalaiskoulun rehtorin toimesta. Tiedä häntä. Itse kertoi aiemmin työskennelleensä puolustusvoimain palveluksessa.

Eräs kerta liikuntatunti sijoittui koulupäivän loppuun. Kaksi tuntia. Ohjelmaan kuului marssi metsässä. Lukukauden alussa kuului vielä pientä protestointia; "opee, eiks voitais pelata sählyy?" No nyt oli kulunut pari kuukautta ja turhia narinoita ei enää kuulunut.

- KUN MARSSI SUJUU, PÄÄSETTE PELAAMAAN JALKAPALLOA!

Marssi ei ottanut sujuakseen.

- VASEEN, VASEEN... OSAAAASTOOOO - SEIS! KÄÄNNÖS OIKEAAN - PÄIN!

- OLETTEKO TE MIEHIÄ VAI HIIRIÄ!!?

- miehiää! vastasi kymmenvuotinen joukko-osasto

Marssi ei ottanut sujuakseen kahden tunnin jäkeenkään, marssimme kolmannen. Yksi käpykaartilainen livisti itkettyään ensin vartin verran, että pitää hakea pikkusisko hoidosta(sittemmin paikannut vätystelyään suorittamalla täysimittaisen triathlonin ymmärtääkseni useampaankin otteeseeen). Mahtoiko opettaja saada ylityökorvauksen omistautumiseltaan?

Hukkila sai potkut ennen kuin lukuvuosi oli loppu. Liikaa pahoinpitelysyytteitä, vaikkei niitä sillä nimellä silloin vielä kutsuttukkaan.

Sittemmin havaitsin omassa pojassani pientä kapinahenkeä joitakin opettajia kohtaan, kun poikani kävi peruskoulua ja kuuntelin hänenkin mielipidettään vaikka olikin lapsi.

Olisiko sillä "konservatiivisuudellakin" rajansa ja voisiko ylimitoitetun havaita vaikkapa psykologisissa testeissä?

Onko sinulla jokin mieleenpainuva koulumuisto?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

M N

Puutöiden opettaja löi lankulla päähän, kun hölmöiltiin.

Musiikinopettaja vapautti ikuisesti laulukokeista. Olin musiikkiluokalla...äidinkielen opettaja ei välittänyt suuremmin analogiastani, jossa määrittelin NL:n maailman suurimmaksi vankilaksi. (Taisi olla ns. väriä tunnustava taho kyseessä).

Hapan maito piti juoda, kun jossain päin Afrikkaa on lapsia jotka eivät saa ensinkään syödäkseen. Opettaja kyllä näytti selkärankaisesti esimerkkiä, ja kumosi kokkelin kitaansa.

Kun käytiin tupakalla, niin luultiin että koivunlehtiä pureksimalla voisi uunottaa alati väijyviä vallan vahtikoiria. Tai ainakin niiden neniä.

Oppikirjoissa annettiin ymmärtää kaikenlaista. Osan siitä ymmärsinkin. Liikuntatunnit olivat varhain kehittyneen lintsaamisen kohteita. Historia oli jännää, vaikka en nähnyt vuosilukujen ulkoa opetteluun syytä. Oli silloinkin vastineensa Googlelle.

Kävin sitten Amerikassakin koulua. Kunnallista sellaista, viihdyin sielläkin. En tiedä mitä tekevät kouluissa tänä päivänä, vieläkö jaetaan Crayon - liituja. Reissuvihot niillä ainakin on.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Äidinkielentunnit muistan vasta ylä-asteelta. Minulle ei opetettu sitä, koska tahdoin harjoittaa kyseistä oppiainetta opettajan mielestä turhan äänekkäästi. Jos näin jälkeenpäin saisi valittaa, väittäisin että tuotesisältö ei vastannut laissa määriteltyjä laatustandardeja. Väittäisin yhä myöskin, että minä ainoastaan kyseenalaistin. Toki se murrosikäisen päässä kääntyi vähitellen kapinaksi vailla ymmärrystä.

Muistan ala-asteelta tuon Kamputsea-analogin, jonka parissa heikoimmat väänsivät eräänkin itkun. Hukkilan kaveri valvoi, että oksentanut söi kaiken. Tämän muistan tarkkaan vierestä seuranneena. Sen opettajan etunimenkin muistan: Antti. Nunnavuoren koulu 1981. Vakkurilla oli punainen uusi Volkswagen Jetta. Mahtoi kestää sulattaa lunta pakoputkesta. Kenties sadistisin ihminen, jonka mustan lapsuudestani.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Mut Mikko, tuo lankulla päähän lyöminen kuulostaa rehdiltä:)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Onhan noilla opettajilla hauskoja tapoja (ollut?)

Oma tutustumiseni koulukuriin tapahtui niin että ensimmäisen luokan opettajani otti hiuksista kiinni ja löi päätä seinään kunnes pikku-Juha oppi...
Vitut mitään oppinut :D

Kumma juttu että olen aina suhtautunut opettajiin kevyen aggressiivisesti ja erittäin halveksivasti

Käyttäjän jkas kuva
Joonas Salminen

Hyvä aihe, itsellänikin on muutama ikävä koulumuisto, jossa opettaja oli enemmän tai vähemmän vaikuttavassa roolissa.

Teen pientä tutkielmaa oman koulutukseni lopuksi tässä juuri koululiikuntamuistoista, sieltä löytyy n. 10-15 vuoden takaisia muistoja, joissa opettaja ajaa autolla vieressä kun oppilaat hölkkäävät yms.

Nämä negatiiviset muistot tuntuvat vaikuttavan joskus jopa loppuelämän ajan siihen, miten paljon joku tietty urheilulaji tai liikunta yleensäkkäänkiinnostaa.