The all seeing guy

Den motvillige monarken, bokrecension

  • Den motvillige monarken, bokrecension

Tjabbe eller Tjabo som Carl Gustav XVI döptes till i internatskolan, är egentligen en extremt tacksam figur att skildras över i ett biografi. Mycket mer än på grund av alla skandalösa rykten. De utspelade sig en stor roll tyvärr i denna bok.

 

För undersåtarnas skull är jag dock inte absolut övertygad om uttrycket "tyvärr". Folket i allmännhet kan ju tänkas sig att bli mer fästa vid en personlighet som inte är allt för perfekt, i synnerhet om denne har råkat att droppas till världen för att bli KUNG.

 

Sverige har ju en längre tid velat vara något av jämlikhetens trofäste. Grundlagen förändrades före tronskiftet så att den nuvarande kungen inte skulle ha något politiskt utflytande, inte ens formellt. Innan prins Carl Philip föddes, förändrade man lagen även så att tronarvtagandet blev könsneutralt.

 

Även utan dessa "förmildrande" utslag, hur fan är det att växa upp och och bli utfostrad från födelsen till att bli KUNG?!

 

Thomas Sjöbergs skildring är som sagt till en stor del rent socialporr och har skrivits utan Carl Gustav Folke Hubertus tillåtelse. Boken väckte således stor uppmärksamhet bland medierna då den utgavs. Trots detta, lyckas den att bli neutral i tonen utan egentliga anklagelser.

 

Det är väldigt få av oss åtta miljarder människor som har uppfostrats till att bli en konung. I och med detta är boken socialantropoligskt intressant. Hur formas kretsen kring kungen, hur är Hans Majestets förhållande till världen runtomkring honom?

 

Jag känner inte till författarens skyfte med utlagan; är boken skriven för att väcka uppmärksamhet eller bara en ärlig granskning av det som egentligen inte får skrivas om. För mig förstärktes bilden av kung Carl Gustav som en schysst, reko kille som enligt titeln är något av en motvillig monark.

 

Mycket läsvärd.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Sjävutövande det här med att läsa och skriva på främmande språk, så ingen skall dra herneitä nenään trots skrivfel :)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Om någon nu skulle ha orkat att läsa så här långt, så är boken något av en utavancerad skildring av monarkins många sidor samtidigt som den är något mera grungående studie i det svenska samhället. Som finne lärde jag nya saker av grannlandet. Pä ett mycket lätt sätt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jag är dock inte så övertygen, att han är en motvillig kung.

Det sägs, att han brukar köra bil med våldsam överhastighet bara att kunna visa andra körare, att han är nånstans över lagen.

Även det finns en anektod av hans besökelse till en leksaksbutik i Stockholm, där han köpte leksaker åt Victoria för en lång tid sedan.

Han försökte betala med kort men kassörskan krävde legitimation. Kungen tog fram från fickan en krona mynt och visade bilden på den. "Dugar det här", frågade han.