The all seeing guy

Nurmet

  • Nurmet

Viro, Viljdandinmaa, Lalsi, 1973:

 

Lüüdia tukisti poikaa: ”anna olla viimeinen kerta! Nyt mennään pois”, Lüüdian ääni vaikeni hänen sihahtaessa ja retuuttaessaan poikaansa sarkatakin olasta pois kolhoosin kokouksesta.

 

Lalsin kolhoosin ja samalla kylän neuvosto oli kokoontunut käsittelemään Hrushtsovilta tullutta käskyä tuplata maidontuotanto. Indrek 14-vuoden iässään ja sitä myöden Nurmet olivat jo joutuneet silmätikuksi kylässä Indrekin enon taannoisen tempauksen jälkeen. Jürjo-eno oli parin Lauaviinapullon jälkeen lopulta toteuttanut pitkään levottomuutta aiheuttaneen uhkauksensa ja asettunut kylän raitille keskellä kirkasta päivää kyltti sylissään; ”Davaritsh Stalin, sitä parempaa tulevaisuutta odotellessa”. Toveri Jürjolla oli vapaapäivä kolhoosilta joka ei sinänsä ollut tavatonta sitä vastoin kuin hänen tunnetusti villi luontensa.

 

Ikäväkseen Jürjon kohtaloksi oli tullut lopulta hänen kuvaamataidolliset lahjansa. Lauaviinan riemuissa kuvitettu pilapiirros ei varsinaisesti ylistänyt toveri Stalinia. Kolhoosipoikaa raippaava Stalinin päällä varustettu sika ”tulevaisuuteen suuntautuneella tekstillä” ei antanut enää liikkumavaraa muutoin niinikään lauaviinapersolle kyläneuvostolle.

 

---------------------

 

Kun Indrek seuraavan kerran pääsi käymään kotiin 80-luvun alkupuolella, isä oli huonossa kunnossa sairauden tähden ja Indrekinkään kunnossa ei ollut hurraamista. Omskin pakkotyölaitokset olivat nielleet nuoresta miehestä suurimmat henget ja vapaaherran status Siperian kaupungissa oli tutustuttanut Afganistanin sotaan ainakin mitä tuli ooppium-lohkoon kuuluvan kasvin kanssa. Indrek painoi 54 kiloa joka oli huomattavan vähän 178 senttiseen runkoon nähden. Silmissä oli syvät kuopat.

 

Viimeinen vuosi jolloin Lüüdia näki miehensä Augustin oli vuonna 1985 jolloin mies kuoli tuberkuloosiin. Indrek pääsi palaamaan Viroon ja sai asunnon läheltä Viljandista vuosi isänsä kuoleman jälkeen. Indrek kuoli pian myös.

 

-----

 

Lüüdia kietoi huivinsa tuttuun tapaan ja asetti moneen kertaan kyläsepän parkitseman saapikkaansa potkukelkan jalakseen. Pakkanen puski karskisti naamalle, mutta nyt elettiin sentään vuotta 1994 ja jos ei ihan uskaltanutkaan vanhasta kokemuksesta sanoa mitä miettii, oli saatava perunaa ja jos ei nyt ihan smetanaa niin kaalia.

 

Tuulen tuiskiessa vasten kasvoja, Lüüdia mietti; Pyhä Nikolajevits, mitä minä tein väärin. Veit minulta miehen, lapsenikin. Miksi minä hyljetys yhä tässä poljen, houkka hakemassa pienintä ripettä lehmästä?! August kertoi minulle rakentavansa aidan jonka sisässä kukot voisivat juoksennella vapaina, Indrek sanoi, "äiti älä itke, rakennan sinulle kasvimaan. Äiti, nuo eivät sähköä tänne saa, ovatko saaneet edes vesisäiliöitä riittämään kaikkiin pihoihin? Äiti, kuinka yhä uskot tähän?”

 

1987-vuoden komitea kertoi, että saatte sähköt. Kyläneuvoston kokouksessa 1982 jo kerrottiin, että Moskovassa oltiin päätetty kaikkiin koteihin saatavan keskuslämmön sekä ympärivuorokautisen lämpimän veden.

 

”Siinä minä elin sitten niin. Elin miten elin. Ainakaan minulla ei ollut painolastina tuota lämmitystä niin kuin naapurin Kingisepillä. Lembit kävi hakkaamassa puut kun oli tontilla jokunen puu. Nyt elän Viljandin vanhainkodissa johon oli pakko mennä, kun en saanut kenkiä jalkaan. Tätä tukee joku muu unioni kuin silloin Darja-mummoa tapaamassa käydessäni. Darja kertoi joskus, että aiemmin vanhukset pääsivät perheen pariin, mutta sitten tuli sivistys...

 

----------------

 

Keksin tollasen tarinan, ku löysin tällasen mökin. Miten ihmeessä ja kuka täällä on elänyt näihin päiviin ilman sähköä(kun ilmeisen hyvin pidetty mökki):

 

http://www.kv.ee/muua-vaike-maamaja-viljandimaal-krundi-suurus-3483-2462...

 

Toki on voinut olla myös pelkästään kesämökki.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Nyt en oikein ymmärrä - ei Hrustsovin aikana joutunut Siperiaan Stalinin arvostelusta, Nikitahan en itse aloitti??

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Indrek nyt vaan söhelsi jotain muuta, siinä piti kyllä lukea Brezhnev muuten myös kun vuodesta -73 puhutaan. Eno joskus aiemmin joutui pilapiirroksestaan("parempia aikoja odotellessa"-kyltillä syyllistyi nyt myöhemminkin järjestelmän pilkkaan).

Sekavaa toki, myönnetään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei se nyt Brezhnevin aikana ihan tollaista ollut...

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola Vastaus kommenttiin #4

No ei, mut... kato kellonaikaa ja mieti koska baarit meni kiinni. Olin melkolailla jeltsinit.